Hoe?!

Denkraam vergroten

Mijn naam is Wendy van den Broek-de Bruijn.

Ik verdien de dagelijkse kost als ingenieur, ik ben altijd nieuwsgierig hoe "dingen" werken. Maar eigenlijk zijn mensen minstens zo interessant: waarom doen ze wat ze doen? Hoe ziet hun denkraam er uit? Waarom doet de één zus en de ander zo? Door welke bril kijken ze? En vaak hebben mensen zelf niet in de gaten dát ze op een bepaalde manier denken.

Daarbij komt dat ik me gerealiseerd hebt dat het mooiste wat je kunt doen, is anderen helpen. Maar, ik wil geen oplossingen aanreiken. Dat kan ik niet. Mijn oplossing werkt niet voor jou, want jouw bril is anders. Sterker nog: die oplossing werkt misschien vandaag wel, maar morgen niet meer. Dus ik wil niet denken in oplossingen. Ik wil je na laten denken over je denken. Het mooiste vind ik, als ik kan bewerkstelligen dat er "een luikje bij je opengaat" - je denkraam vergroot. Denken dat eerst nog niet mogelijk was, is dat nu wél. En dit zorgt ervoor dat je anders tegen de wereld aan kijkt. Of zoals Albert Einstein ooit zei:

"We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt"

Daarom ben ik sinds 25 juni 2022 Filosofisch Practicus: ik help je denken.

Je merkt het al: het is niet in één zin uit te leggen. Hieronder volgt nog een korte toelichting in drie zinnen:


De Filosofisch Practicus legt veronderstellingen bloot, waarvan je niet wist dat je ze had. Hierdoor word je je bewust van je denkwereld, kun je je hier van losweken, waardoor ruimte voor nieuw denken en dus voor nieuwe mogelijkheden ontstaat. Het denkraam vergroot, je breekt uit je kringetjes-denken.